Puhallusvillan asennus

Puhallusvillan asennus rivitaloon - energiansäästöä lisäeristyksellä

Mietitkö rivitalon yläpohjan lisäeristämistä puhallusvillalla? Se onkin järkevää, sillä esimerkiksi yläpohjan eristämisellä säästää nopeasti rahaa. Arvioiden mukaan huonosti eristetty yläpohja hukkaa noin 20-50 % ostolämmöstä riippuen siitä millä vuosikymmenellä rivitalo on tehty.

Tästä oppaasta löydät miten rivitalon eristys on tehty eri vuosikymmenillä ja miten rivitalo voidaan lisäeristää puhallusvillalla.

Tilaa energian säästölaskelma

Lisäeristä yläpohja ja ulkoseinät puhallusvillalla

a. Saneerattavat rivitalot

Saneerattavissa rivitaloissa puhallusvillan asennusta harkitaan kuntokartoituksen jälkeen. Siinä on havaittu että yläpohjan eristepaksuutta voisi lisätä säästöjen aikaansaamiseksi. Tällöin lisäeristäminen on kätevä tehdä erillisenä projektina ilman suurempia työmaajärjestelyjä. Yläpohjan eristeen päälle vain asennetaan uusi kerros puhallusvillaa, niin että eristeen kokonaispaksuus on 500-750mm.

Jos taas taloyhtiössä on julkisivun ja vesikaton saneeraus edessä, niin silloin on järkevää myös kasvattaa ulkoseinien eristepaksuus 200-250mm asti. Lisäeritys voidaan tehdä joko sisäpuolelle tai ulkopuolelle riippuen seinän rakenteesta.

B. Uudet rivitalot

Uusissa rivitaloissa puhallusvilla on nykyään yksi suosituimmista yläpohjan eristeistä. Sen suosiota selittää nopea asennus ja vaivattomuus tilaajalle sekä monipuoliset tuotteet kuten ekologiset ja hengittävät Hunton puukuitueriste, Termex selluvilla tai Isocell. Sen lisäksi on tarjolla paloturvallista lasivillaa kuten Isover ja Knauf.

Uudiskohteessa voidaan asentaa puhallusvilla joko avopuhalluksena yläpohjaan, ontelopuhalluksena vinoon yläkattoon ja seinään tai ruiskupuhalluksella ulko- ja sisäseinien koolaukseen. Puhallusvillan avulla saavutetaan nykyiset energiatehokkuuden vaatimukset kätevästi. Ei jää rakoja ja kylmäsiltoja.

Puhallusvilla rivitalon ulkoseinään ruiskupuhalluksena ekoeriste asentaa

Rivitalon lisäeristyksen itsearviointi

Rivitalojen lisäeristystarve vaihtelee huomattavasti rakennusvuosikymmenen mukaan. Jokaisella vuosikymmenellä on ollut erilaiset rakennusmääräykset ja energiatehokkuusvaatimukset.

Tutustu oman taloyhtiösi lisäeristystarpeeseen.

Tilaa ilmainen energian säästölaskelma

Ota yhteyttä niin lasketaan teille rivitalon energiasäästölaskelma täysin veloituksetta! Laskelmasta näet selkeästi, kuinka kertaluonteinen lisäeristys vähentää rivitalonne jatkuvia lämmityskustannuksia.

Toni salstola lisäeristämisen asiantuntija ekoeriste oy
Eristysasiantuntija Toni Salstola
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Mihin lisäeristystä suunnitellaan?

puhallusvillan asennus yläpohjaan 

Puhallusvilla rivitalon yläpohjaan hunton merkillä ekoeriste asentaa

1. Yläpohjan tarkastus ja valmistelevat työt

Ennen puhallusvillan asentamista tarkastetaan yläpohjan kunto ja rakenteet. Siellä ei saa olla kosteutta vaurioita tai tukkeutuneita ilmanvaihtokanavia. Mahdolliset katto- tai seinäliitosten väliset ilmavuodot tulee tiivistää. Tämä vaihe varmistaa, että uusi eristys toimii tehokkaasti ja ilman kylmäsiltoja.

2. Tuulenohjainten asennus

Ennen uuden eristekerrokse asennusta täytyy varmistaa että tuulenohjaimet on asennettu räystäiden tuuletusaukkojen eteen. Ne varmistavat että yläpohjan ilmanvaihto toimii tehokkaasti silloin eristeen paksuutta kasvatettaessa. Tuulenohjaimet ohjaavat ulkoilman virtauksen eristeen yli jolloin rakenteet pysyvät kuivina, eristeet tuulensuojassa ja yläpohjan ilmanvaihto säilyy riittävänä.

3. Hormin palosuojaus

Jos asunnoissa on tulisijoja joiden tiili- tai harkkohormit menevät yläpohjan läpi, niin ne on eristettävä palovillalla. Palovillaa tulee olla hormin ympärillä 100mm ja sen on noustava 100mm puhallusvillan yläpuolelle. Peltihormit paloeristään valmistajan ohjeistuksen mukaisesti. Yleisesti palosuojaus toteutetaan palokaulukselle, jolloin puhallusvillan ja hormin väliin jää hormin pintaa viilentävä ilmarako.

4. Ilmavuotojen tiivistys ja ilmanvaihtoputkien eristys

Rivitalojen ilmanvaihtoputket voivat olla puutteellisesti eristettyjä ja ilmansulun läpiviennit tiivistämättömiä. Rakennusaikana kiireessä toteutettu ilmanvaihtoputkien eristys voi aiheuttaa kondenssiongelmia rakenteisiin ja pahimmillaan tiputtaa putken sisäpuolelle tiivistyvää kosteutta huoneiston puolelle ilmanvaihdon poistokanavista. Putkien eristystyön yhteydessä on syytä tarkastaa myös ilmansulun tiivistys ilmavaihtoputken ympäriltä. Mikäli ilmansulku ei ole tiivis, on rakenteessa ilmavuoto. Tässä tapauksessa eristevillat pääsevät pölyämään yläpohjasta huoneiston puolelle sekä kosteus nousemaan huoneistosta yläpohjan eristeisiin.

5. Puhallusvillan asentaminen

Kun valmistelut on tehty, itse puhallusvillan asennus voidaan aloittaa. Eriste puhalletaan puhalluskoneella yläpohjaan. Asentaja varmistaa että puhallusvilla leviää tasaisesti rakenteisiin, täyttäen kaikki kolot ja raot estäen kylmäsiltojen syntymisen. Asentaja seuraa koko ajan mittatikulla kerrospaksuutta ja kasvattaa eristepaksuuden noin 500 mm asti. Tämä vastaa nykyistä 0,09 W/m²K energiatehokkuusvaatimusta.

6. Jälkitarkastus ja viimeistely

Kun puhallusvillan asennuksen yhteydessä paksuutta mitataan koko ajan ja varmistetaan että ilmanvaihto toimii oikein tuulenohjainten ansiosta. Lopuksi siivotaan eristepölyt kulkusilloilta ja varmistetaan, ettei puhallusvillaa ole päässyt ilmanvaihtoaukkoihin tai muualle, missä se voisi estää ilmankierron.

Puhallusvillan asentamisen jälkeen rivitalon energiatehokkuus paranee välittömästi. Taloyhtiö voi seurata lämmityskustannusten pienenemistä ja huomata miten lisäeristys pitää kesällä kuuman ulkona ja talvella lämmön sisällä.

Mitä puhallusvillaa rivitaloon?

Puhallusvillan valinta riippuu yläpohjan nykyisestä eristeestä, eristyskerroksen kunnosta ja mahdollisista kosteusvaurioista. Tutustu eri vaihtoehtoihin ja suosituksiin.

TILANNE 1 : Valmiina puhallettu lasivilla

Jos yläpohjassa on valmiiksi puhallettua lasivillaa, niin silloin kannattaa edelleen lisätä puhallettua lasivillaa. Lasivilla on kevyempää kuin muut puhallusvillatuotteet. Painavampi eristemateriaali lasivillan päällä painaa vanhaa eristekerrosta kasaan, jolloin eristettä tulee lisätä enemmän jotta haluttu eristepaksuus täyttyy.

  • Suositus: Lasivilla, kuten Knauf Supafil Loft tai ISOVER Insulsafe, täyttää vaatimukset energiatehokkuudelle ja paloturvallisuudelle.

TILANNE 2: Valmiina lasivillalevy

Jos rivitalon yläpohjassa on käytetty ennestään lasivillalevyä, niin asennuksessa on yleensä jäänyt aukkoja tai kylmäsiltoja. Asentamalla puhallusvillaa tämän päälle saadaan kaikki kolot ja raot umpeen.

  • Suositus: Lasivilla, kuten Knauf tai Isover tai Termexin selluvilla ovat hyviä vaihtoehtoja täyttämään aukot.

TILANNE 3 : Kosteusvaurio eristeessä

Jos vanha villa on päässyt kostumaan kattovuodon takia, se on tärkeää poistaa ennen uuden eristeen lisäämistä. Kostunut villa menettää eristyskykynsä ja voi aiheuttaa homeongelmia. Tällöin vanha eriste poistetaan suurtehoimurilla ja tehdään puhallusvillan asentamista edeltävät työt.

  • Suositus: Uudeksi eristeeksi voi valita esimerkiksi Termex selluvillan tai Hunton puukuitueristeen, riippuen materiaalin yhteensopivuudesta ja taloyhtiön tarpeista. Jos talon paloturvallisuus on ensisijainen huolenaihe, palamaton ISOVER Insulsafe tai Knauf puhallusvilla on erinomainen vaihtoehto.

TILANNE 4: Useita eristemateriaaleja

Jos yläpohjassa on ennestään eristelevyjä, kuten mineraalivillalevyjä tai polyuretaanilevyjä, niin puhallusvilla toimii niiden päällä hyvin lisäeristeenä. Se täyttää levyjen jättämät kolot ja raot tehokkaasti. Lasivillapuhallusvilla on yleinen valinta, mutta selluvillaa tai puukuitueristettä käytetään erityisesti hengittävyyttä vaativissa rakenteissa.

  • Suositus: Käytä puhallusvillana esimerkiksi Termex selluvillaa tai Hunton puukuitueristettä, jotka soveltuvat hyvin yhteen muiden eristemateriaalien kanssa. Molemmat tuotteet ovat hyvin kosteutta käsitteleviä, joten toimivat kosteuden osalta suojana vanhalle eristeelle pienien kattovuotojen kohdalla.

TILANNE 5 : Vanhan eristeen poisto ja uuden puhallusvillan asennus

Jos vanha villa on päässyt kostumaan kattovuodon takia, se on tärkeää poistaa ennen uuden eristeen lisäämistä. Kostunut villa menettää eristyskykynsä ja voi aiheuttaa homeongelmia. Tällöin vanha eriste poistetaan suurtehoimurilla ja tehdään puhallusvillan asentamista edeltävät työt.

  • Suositus: Uudeksi eristeeksi voi valita esimerkiksi Termex selluvillan tai Hunton puukuitueristeen, riippuen materiaalin yhteensopivuudesta ja taloyhtiön tarpeista. Jos talon paloturvallisuus on ensisijainen huolenaihe, palamaton ISOVER Insulsafe tai Knauf puhallusvilla on erinomainen vaihtoehto.

RIVITALO REFERENSSIT

Image

Rivitalon yläpohjan ja seinien eristys, Espoo / uudisrakennus

Vuonna 2024 valmistuneessa puurakenteisessa rivitalokohteessa toteutimme yläpohjan ja seinien eristyksen energiatehokkaasti Termex-selluvillalla. Kohde käsitti kaksi rakennusta ja yhteensä kuusi asuntoa. Selluvilla valittiin materiaaliksi sen hengittävyyden ja erinomaisen lämmöneristyskyvyn vuoksi.

  • Tilaaja: Rakennusliike
  • Sijainti: Espoo
  • Rakennusvuosi: 2024
  • Pinta-ala: 450m2
  • Työn kuvaus: Yläpohjan ja seinien eristys puhallusvillalla
  • Eristemateriaali: Termex selluvilla
  • Saavutettu rakenteen U-arvo: Yläpohja 0,09 W/m²K, ulkoseinät 0,17 W/m²K
  • Eristepaksuus: Yläpohjaan puhallettiin 500 mm selluvillaa ja seinien päärunkoon puhallettiin ulkopuolelta ruiskuasennuksena 200mm. Seinien ilmansulun sisäpuolelle tuli vielä 50mm x 50mm lisäkoolaus, joka eristettiin sähkövetojen ja talotekniikan jälkeen saumattomaksi eristekerrokseksi.

Rivitalo uudisrakennus-ylapohjan-eristaminen-isover-insulsafe-lasivilla-ekoeriste-urakoi

Rivitalon yläpohjan eristys, Hämeenlinna / uudisrakennus

Vuonna 2022 valmistuneen puurakenteisen rivitalokohteen yläpohjan eristys toteutettiin Knauf-lasivillalla. Kohde koostui neljästä rakennuksesta ja yhteensä 16 asunnosta. Lasivilla valittiin materiaaliksi sen korkean palonkestävyyden vuoksi, mikä paransi rakennuksen paloturvallisuutta ja täytti nykyaikaiset vaatimukset.

  • Tilaaja: Rakennusliike
  • Sijainti: Hämeenlinna
  • Rakennusvuosi: 2022
  • Yläpohjan pinta-ala: 1050m2
  • Työn kuvaus: Yläpohjan lämmöneristys puhallusvillalla
  • Eristemateriaali: Knauf lasivilla
  • Saavutettu rakenteen U-arvo: Yläpohja 0,09 W/m²K
  • Eristepaksuus: Yläpohjaan puhallettiin 500 mm lasivillaa
Tilaa energian säästölaskelma

Rivitalon lisaeristys puhallusvilla energiaremontti kotka

Rivitalon lisäeristys energiatehokkuuden parantamiseksi, Kotka / saneerauskohde

1990-luvulla rakennettu rivitalo sai merkittävän energiatehokkuusparannuksen yläpohjan lisäeristyksellä. Taloyhtiön hallitus pohti vaihtoehtoina koneellisen poistoilmanvaihdon muuttamista lämmöntalteenottavaksi järjestelmäksi tai yläpohjan lisäeristämistä. Valinta kohdistui lisäeristykseen, koska sen kustannukset olivat huomattavasti edullisemmat, eikä se aiheuttanut muutoksia talon rakenteeseen eikä häirinnyt asumista. Eristystyö valmistui kolmessa työpäivässä ja kattoi kaikki kolme rakennusta ja 18 asuntoa.

  • Tilaaja: Taloyhtiö
  • Sijainti: Kotka
  • Rakennusvuosi: 1990-luku
  • Yläpohjan pinta-ala: 1304m2
  • Työn kuvaus: Yläpohjan lisäeristys puhallusvillalla
  • Eristemateriaali: Hunton puukuitueriste valittiin hengittävyyden ja erinomaisen lämmöneristyskyvyn vuoksi.
  • Esivalmistelut: Ennen puhallustyön suorittamista asensimme eristämättömien ilmavaihtoputkien ympärille putkieristeet ja tiivistimme putkien läpiviennit höyrynsulkumuoviin.
  • Eristepaksuus: Yläpohjaan lisättiin noin 230 mm puukuituista puhallusvillaa vanhan eristyksen päälle. Tämä riitti saavuttamaan nykyiset energiatehokkuusvaatimukset ilman rakenteellisia muutoksia.
  • U-arvo ennen lisäeristystä: 0,20 W/m²K (300 mm kivivillaa)
  • U-arvo lisäeristyksen jälkeen: Energiatehokkuuden parantamiseksi yläpohjan U-arvo saatiin lisäeristyksen jälkeen 0,09 W/m²K tasolle.
  • Energiansäästö: n. 13 % vuotuisista lämmityskuluista

Rivitalon lisaeristaminen puhallusvillalla lappeenranta ekoeriste

Rivitalon lisäeristys, Lappeenranta / saneerauskohde

1980-luvulla rakennettu rivitalo sai merkittävän energiatehokkuusparannuksen yläpohjan lisäeristyksellä. Taloyhtiön hallitus valitsi lisäeristämisen, koska se ei vaatinut muutoksia talon rakenteisiin eikä häirinnyt asumista. Eristystyö valmistui kahdessa työpäivässä ja kattoi kaksi rakennusta, kuusi asuntoa ja lämpimän varastotilan.

  • Tilaaja: Taloyhtiö
  • Sijainti: Lappeenranta
  • Rakennusvuosi: 1980-luku
  • Yläpohjan pinta-ala: 560 m²
  • Työn kuvaus: Yläpohjan lisäeristys puhallusvillalla
  • Eristemateriaali: Termex selluvilla, valittiin yhteensopivuuden vuoksi, sillä vanha eriste oli myös selluvillaa.
  • Esivalmistelut: Ennen puhallustyön suorittamista asensimme palohormien ympärille palovillat, jotta eristeen sai asennettua tiiviisti myös hormien ympärille.
  • Eristepaksuus: Yläpohjaan lisättiin noin 270 mm selluvillaa vanhan eristyksen päälle
  • U-arvo ennen lisäeristystä: 0,25 W/m²K (180 mm selluvillaa)
  • U-arvo lisäeristyksen jälkeen: Energiatehokkuuden parantamiseksi yläpohjan U-arvo saatiin lisäeristyksen jälkeen 0,09 W/m²K tasolle.
  • Energiansäästö: n. 16 % vuotuisista lämmityskuluista
Tilaa energian säästölaskelma

Rivitalon eristeiden vaihto suurtehoimurilla ja puhallusvillan asennus vantaa ekoeriste

Rivitalon eristeiden vaihto, Vantaa / saneerauskohde

1990-luvulla rakennettu rivitalon energiatehokkuutta ja sisäilman laatua parannettiin yläpohjan eristeiden vaihdoilla. Taloyhtiön hallitus valitsi koko yläpohjan saneerauksen, koska yläpohjan kautta tuli hajuhaittaa vanhoista eristemateriaaleista. Eristystyö toteutettiin vaihteittain ja kaksi asuntoa kerrallaan. Työnkesto kahden asunnon yläpohjan saneeraukselle oli viisi työpäivää ja siinä ajassa poistimme kaikki yläpohjan eristeet, tiivistimme höyrynsulkumuovista löytyneet ilmavuodot, eristimme kaikki ilmanvaihtoputket ja asensimme tuulenohjaimet räystäiden reuna-alueille. Taloyhtiössä oli yhteensä kuusi asuntoa.

  • Tilaaja: Taloyhtiö
  • Sijainti: Vantaa
  • Rakennusvuosi: 1990-luku
  • Yläpohjan pinta-ala: 520 m²
  • Työn kuvaus: Yläpohjan eristeiden vaihto
  • Eristemateriaali: Hunton puukuitueriste, valittiin puukuidun puhtauden ja hengittävyyden vuoksi.
  • Esivalmistelut: Eristeiden poisto suurtehoimuautolla, ilmavuotojen tiivistys, ilmanvaihtoputkien eristäminen, tuulenohjaimien asennus ja lopuksi puhallusvillan asennus.
  • Eristepaksuus: Yläpohjaan asennettiiin 500 mm puukuitueristettä.
  • U-arvo ennen lisäeristystä: 0,30 W/m²K (200 mm lasivilla levyvillaa)
  • U-arvo lisäeristyksen jälkeen: Energiatehokkuuden parantamiseksi yläpohjan U-arvo saatiin lisäeristyksen jälkeen 0,09 W/m²K tasolle.
  • Energiansäästö: n. 17 % vuotuisista lämmityskuluista

Kouvolan Asunnot Oy, yläpohjien lisäeristäminen, taloyhtiöt 16kpl / saneerauskohde

1970-1980-luvulla rakennettuja taloyhtiöitä 16kpl. Lämmitysmuotoina kaikissa kohteissa oli maakaasu. Kohteissa haluttiin parantaa energiatehokkuutta. Tilaaja päätyi yläpohjan lisäeristämiseen, koska lisäeristeen asennus ei aiheuttanut muutoksia talon rakenteisiin eikä rajoittanut talossa asumista. Eristystyön kesto oli 26 työpäivää.

Kohteena oli 16kpl 1970-1980-luvulla rakennettua taloyhtiötä, joiden lämmitysmuotona oli maakaasu. Kohteissa haluttiin parantaa energiatehokkuutta. Tilaaja päätyi yläpohjan lisäeristämiseen, koska tämä vaihtoehto ei vaatinut muutoksia rakennusten rakenteisiin eikä häirinnyt asukkaiden arkea. Eristystyö saatiin valmiiksi 26 työpäivän aikana.

  • Tilaaja: Osakeyhtiö
  • Paikkakunta: Kouvola
  • Pinta-ala: 13 895m2
  • Työ: Yläpohjan lisäeristys puhallusvillalla
  • Eristemateriaali: Isocell selluvilla. Selluvilla valittiin eristeeksi, koska vanha eristemateriaali vaihteli selluvillan, lasivillan sekä kivivillan välillä. Selluvilla soveltui kaikkien näiden vanhojen eristemateriaalien päälle lisäeristeeksi.
  • Eristepaksuus: Yläpohjaan lisättiin 250 mm selluvillaa vanhan eristyksen päälle.
  • Esivalmistelut: Eristystyön yhteydessä havaitsimme puutteita ilmanvaihtoputkien eristyksissä, tuulenohjaimien kiinnityksissä, höyrynsulun läpivientien tiivistyksissä sekä aluskatteissa. Yläpohjan puolelta tehtävät työsuoritteet toteutimme puhallusvilla asennusten yhteydessä ja vesikaton yläpuolisiin rakenteisiin liittyvistä ongelmista välitimme kattavan raportin tilaajalle.
  • U-arvo ennen lisäeristystä: 0,4-0,20W/m²K (n.150-300mm vanhaa eristettä)
  • U-arvo lisäeristyksen jälkeen: Lisäeristyksen jälkeinen u-arvo asettui 0,011-0,09 W/m²K tasolle. Kohteen vanhan eristeen lähtötasosta riippuen.
  • Energiansäästö lisäeristämällä: Tilaajan mittaamaa energiansäästö vaihteli välillä 5-15%. Kiinteistökohtaiseen energiansäästöön vaikutti lähtötaso, eli vanhan eristeen kerrospaksuus. Kaikkiin kohteisiin asennetiin saman verran eristettä (25cm).
Image

PUHALLUSVILLA RIVITALOON HINTA

Puhallusvillan asennuksen hinta rivitalon yläpohjaan riippuu useista tekijöistä, kuten eristettävän alueen pinta-alasta, käytetyn eristemateriaalin tyypistä ja tarvittavan lisäeristyksen paksuudesta. Yleisesti puhallusvillan asennus maksaa noin 5–15 €/m², mikä sisältää sekä työn että materiaalit. Jos yläpohjasta täytyy poistaa vanha tai kostunut eriste suurtehoimuroinnilla, tämä lisää kustannuksia noin 10–15 €/m².

Kokonaishinta vaihtelee rivitalon koon ja mahdollisten lisätöiden mukaan, mutta tyypillisesti lisäeristyksen hinta asennettuna sijoittuu 3 000–7 000 euron välille. Saat tarkan tarjouksen ottamalla yhteyttä asiantuntijaamme ja pyytämällä arvion kohteeseesi.

Ota yhteyttä

Usein kysyttyä rivitalon lämpöeristyksestä

Nyt on eristämisen aika

Sijoittamalla energiatehokkuuteen, säästät siis selvää rahaa. Kun yhdistät energiatehokkuuden ja rahoituspalvelumme, voit maksaa sijoitustasi yhtä matkaa energiatehokkuuden kartuttamilla säästöillä. Laskun voit aina maksaa kerralla ja suoraan meille, tai voit hyödyntää Ekoeriste Oy:n sekä Osuuspankin yhteistyössä tarjoamaa OP- rahoitusta.

Rahoituspäätöksen voit hakea vaikka heti, jo ennen tarjouspyyntöä. Saat itse valita kuukausittaisen lyhennysmäärän sekä laina-ajan, joten investointi energiatehokkuuteen on mahdollista maksaa kuten itse haluat. Hyväksytyn rahoituspäätöksen saatuasi, suoritamme eristystyön ja OP-Rahoitus laskuttaa Sinua ennalta sovitun maksutaulukon mukaisesti.

Uudisrakennuskohteiden eristäminen lattiasta kattoon kustantaa vain noin 2-3% talon rakennuskustannuksista, joten eristämisessä ei kannata säätää, vaan anna laadukkaan eristyksen säätää talosi lämmityskuluja.

Ota siis yhteyttä jo tänään, niin laitetaan kotisi tai vapaa-ajan asuntosi lämmöneristeet
kerralla kuntoon.

ImageOta yhteyttä!