Usein kysyttyä Ekoeristeen palveluista ja tuotteista
Kyllä, kaikki Ekoeristeen valikoimissa olevat eristetuotteet ovat CE tai ETA hyväksyttyjä. CE-merkinnällä valmistaja vakuuttaa, että eristetuotteen ominaisuudet ovat eurooppalaisen harmonisoidun tuotestandardin tai eurooppalaisen teknisen hyväksynnän mukaiset. Jos tuotteelle ei ole harmonisoitua tuotestandardia, ei CE-merkintä ole pakollinen.
Tällaiselle tuotteelle valmistaja voi kuitenkin hankkia CE-merkinnän eurooppalaisen teknisen arvioinnin eli ETAn avulla. Se on tarkoitettu erityisesti uusille, innovatiivisille tuotteille. Molemmissa tapauksissa valmistaja on vastuussa siitä, että CE-merkityn tuotteen ominaisuudet vastaavat tuotetta koskevaa harmonisoitua tuotestandardia tai eurooppalaista teknistä arviointia.
Valmistajan on jatkuvasti valvottava ja testattava tuotteen laatua sekä tehtävä laadunvalvonnasta kirjallinen selvitys. Joissakin tapauksissa valmistajasta riippumattoman laitoksen on valvottava tuotteen suoritustason pysyvyyden arviointia ja varmennusta. Vertaillessasi eristetuotteita ja tuotteiden ominaisuuksia varmistathan, että
hyväksynnät ovat voimassa. Jopa tunnetuilla eristevalmistajilla voi olla puutteellisesti hyväksyttyjä eristetuotteita. Ekoeristeen valikoimissa olevien eristetuotteiden hyväksynnät voit ladata tuotetiedoista.
Lämmönjohtavuus (toisinaan myös lämmönjohtavuuskyky, tunnus λ) kuvaa, miten hyvin eristemateriaali johtaa lämpöä.
Mitä pienempi lämmönjohtavuus arvo on, sitä parempi on eristyskyky. Esimerkiksi Isocell selluvillan lämmönjohtavuus on 0,037W/mk ja Isover Insulsafe lasivillan 0,041W/mk. Näin ollen Isover Insulsafe lasivillaa tarvitaan enemmän, jotta päästään samaan eristyskykyyn kuin Isocell selluvilla tuotteella.
Huomioithan, että samasta raaka-aineesta valmistetuissa tuotteissa voi olla isojakin eroja suorituskyvyn suhteen. Raaka-aineen laatu sekä valmistusprosessi vaikuttavat suuresti eristetuotteen lämmönjohtavuuteen. Ekoeristeen valikoimissa olevien eristetuotteiden lämmönjohtavuudet löydät tuotetiedoista.
Eristetuotteiden palokokeiden tulokset jaotellaan pääluokituksien mukaan. Pääluokitukset parhaasta heikoimpaan ovat A1,A2,B,C,D,E,F. A1 tarkoittaa palamatonta. F tarkoittaa, että tuotetta ei ole testattu paloa vastaan. Pääluokkien lisäksi ovat lisäluokat. Niistä luokat s1, s2 ja s3 koskevat tuotteen savunmuodostusominaisuuksia.
Lisäluokat d0, d1 ja d2 koskevat liekehtivien pisaroiden/osien muodostumista. Esimerkiksi Isover Insulsafe puhallusvillan paloluokitus on A1,s1(d0). Eristetuote luokitellaan siis palamattomaksi (A1).
Tuotteen muodostama savukaasun määrä on vähäinen paloprosessin aikana (s1). Tuotteesta ei myöskään irtoa palavia pisaroita tai osia paloprosessin aikana (d0). Ekoeristeen valikoimissa olevien eristetuotteiden paloluokitukset löydät tuotetiedoista.
Puhallusvilla tuotteita vertaillessa on hyvä huomioida eristetuotteen painuminen, sillä suuren painuma-arvon omaavat puhallusvillat painuvat jopa yli 20%. Suuri painuma-arvo johtuu yleensä heikosti kantavasta raaka-aineesta. Isover Insulsafe lasivillan painuma-arvo vapaasti puhallettuna on 5% ja ontelopuhalluksissa 0%.
Hunton Nativo puukuitueristeen painuma-arvo vapaasti puhallettuna on 5% ja ontelopuhalluksissa 0%. Isocell selluvillan painuma-arvo vapaasti puhallettuna on 15% ja ontelopuhalluksissa 0%. Selluvilla tuotteissa käytetyn raaka-aineen laatu vaikuttaa suuresti painuma-arvoihin. Mitä enemmän sanomalehtipaperin seassa käytetään pahvia tai kiiltävää paperia (seiska, tekniikanmaailma, menaiset, yms.) sitä suurempi on selluvilla puhallusvillan painuma-arvo.
Ekoeristeen urakoimissa eristeasennuksissa käytetään eristetuotteen CE- tai ETA hyväksynnän mukaisia painuma-arvoja. Ekoeristeen valikoimissa olevien eristetuotteiden painuma-arvot löydät hyväksyntä dokumentista tuotetiedoista.
Laadukas toimija pystyy antamaan näyttöä tehdyistä töistä. Koska kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa, olemme lisänneet kattavan arkiston ekoeristetyistä kohteista kotisivujemme referenssit osioon.
Kokemuksella on myös suuri vaikutus lämmintä lopputulosta tavoiteltaessa. Ekoeriste Oy on perustettu vuonna 1994 ja osa henkilökunnasta on toiminut eristealalla jo 70-luvun lopulta lähtien.
Kaikki Ekoeristeen työntekijät ovat koulutettu asentamaan useita eri eristemateriaaleja. Usein myös samat asentajamme toteuttavat kaikki kohteessa vaaditut työsuoritteet, kuten vanhojen eristeiden imutyöt, murskeiden suurtehopuhallukset tai eristämiseen liittyvät esivalmistelutyöt. Myös myyntitiimimme osallistetaan asennustoimintaan säännöllisin väliajoin jotta tiedämme mitä tarjoamme.
Lisäeristämisestä sekä peruskorjaus kohteessa tehtävistä eristysasennuksista voi hyödyntää työn osuuden kotitalousvähennyksenä.
Työn osuudella on merkitystä laskettaessa investoinnin kokonaiskustannuksia. Vuonna 2024 voit saada kotitalousvähennystä maksimissaan 2250 euroa. Vähennyksen omavastuu on 100 euroa henkilöltä vuodessa. Kotitalousvähennys on henkilökohtainen, joten voit saada puolisosi kanssa yhteensä 4 500 euron vähennyksen. Jos 2 250 euron raja ei ylity, vähennys kannattaa hakea vain toiselle puolisolle. Silloin omavastuu vähennetään vain yhden kerran.
Kun ostat työn ennakkoperintärekisteriin merkityltä yritykseltä, voit vähentää 40 % arvonlisäverollisesta työn osuudesta. Saat maksimivähennyksen, kun yritykselle maksamastasi laskusta työn osuus on 5 875 euroa (5 875 euroa x 40 %) – omavastuu 100 euroa = 2 250 euroa. Ekoeriste Oy kuuluu ennakkoperintärekisteriin ja tiedot voi tarkastaa YTJ:n sivuilta.
Puukuitueriste on puhtaasta puusta valmistettua lämmöneristettä. Pohjoismaiden tunnetuin puukuitueriste-tuotemerkki on Hunton Nativo. Ekoeristeen valikoimissa oleva puukuitueriste toimitetaan Norjasta Hunton:in tehtaalta Gjovik:istä.
Selluvilla on kierrätyspaperista valmistettua lämmöneristettä. Euroopan tunnetuin selluvilla-tuotemerkki on Isocell. Ekoeristeen valikoimissa oleva selluvilla toimitetaan Ruotsista Isocell:in tehtaalta Tibrosta. Kokemuksemme perusteella Isocell:in valmistama selluvilla on laadultaan parasta, tästä syystä me käytämme Isocell selluvillaa.
Lasivilla on pääasiassa kierrätyslasista valmistettua lämmöneristettä. Euroopan tunnetuin lasivilla-tuotemerkki on Isover. Ekoeristeen valikoimissa oleva lasivilla tulee Isover:in tehtaalta Hyvinkäältä. Lasivillasta käytetään myös yleisnimeä mineraalivilla.
Kivivilla on kiviaineksesta valmistettua lämmöneristettä. Kivivilla vastaa eristys ominaisuuksiltaan lasivillaa, tästä syystä Ekoeristeen valikoimissa ei ole kivivilla puhallusvillaa. Kivivilla tunnetaan myös nimellä vuorivilla tai yleisnimellä mineraalivilla.
Vapaasti puhallettu tarkoittaa työsuoritetta jossa eristeasentaja mahtuu vapaasti liikkumaan eristettävässä tilassa. Ekoeristeellä yleisin vapaasti puhallettava työsuorite on yläpohjan lisäeristäminen. Puhallusvilla siis asennetaan niin, että eristetuote lentää puhallusletkusta ulos jolloin eristeasentaja levittää puhallusvillan tasaiseksi kerrokseksi eristettävälle alueelle. Havainnekuvia Ekoeristeen toteuttamista vapaasti puhalletuista yläpohjista löydät referenssit osiosta.
Ruiskuasennuksella tarkoitetaan työsuoritetta jossa eristeasennuksen yhteydessä puhallusvillan sekaan lisätään sideainetta (vesi, polyvinyylialkoholi seos). Sideaine saa puhallusvillan tarttumaan runkorakenteeseen ja tekee eristeestä painumattoman. Ohuin mahdollinen eristekerros seinien ruiskuasennuksessa on noin 3 senttimetriä (cm) ja paksuin kerralla asennettava eristekerros on noin 25 senttimetriä (cm). Ekoeristeen yleisin ruiskuasennus työsuorite on ulkoseinien eristäminen. Seinän runkorakenne voidaan toteutaa pystykoolauksena, vaakakoolauksena tai ristikoolauksena. Työsuorite tunnetaan myös hieman harhaanjohtavalla nimellä märkäpuhallus. Ruiskuasennettu lämmöneriste sisältää kosteutta, mutta oikein asennettuna eriste ei ole märkää. Ruiskuasennuksessa käytettävän sideaineen on annettava kuivua ennen kuin eristeasennuksen jälkeisiä työvaiheita voidaan aloittaa. Kuivumisaika on kerrospaksuudesta riippuvainen ja suositus aika kuivumiselle on vähintään 1 viikko. Ruiskuasennuksia on toistaiseksi mahdollista toteuttaa vain selluvilla puhallusvillalla. Havainnekuvia Ekoeristeen toteuttamista ruiskuasennuksista löydät referenssit osiosta.
Lisäeristämisellä tarkoitetaan vanhan eristekerroksen paksuntamista. Lisäeristämisen pääasiallinen tarkoitus on vähentää kiinteistön energiankulutusta. Lisäeristys myös parantaa asuin mukavuutta vähentämällä vedontunnetta rakennuksen sisäpuolella. Yleisin lisäeristettävä kohde on yläpohja. Ennen yläpohjan lisäeristystä on hyvä tarkistaa, että reuna-alueiden tuulenohjaimet ovat paikallaan ja tarvittaessa asentaa ne.
Tulisijojen hormien palonsuojaus tulee myös olla kunnossa sekä kastuneet tai muuten pilaantuneet eristeet tulee poistaa ennen lisäeristystä. Eristeen poiston yhteydessä on suositeltavaa tiivistää mahdolliset vuotokohdat ilmansulkukerroksessa. Ulkoseinän sekä alapohjan lisäeristäminen vaatii usein rakenteellisia muutoksia joten lisäeristäminen ajoittuu yleensä ulkoverhouksen tai muun vastaavan rakennustyön yhteyteen. Havainnekuvia Ekoeristeen toteuttamista lisäeristyksistä löydät referenssit osiosta.
Eristeinä on käytetty Suomessa yleisimmin levy- ja puhallusvilloja. Vanhemmissa rakennuksissa on myös erilaisia luonnonmateriaaleja.
Yleisimmät levyeristeet ovat keltainen lasivillalevy ja vihreänruskea kivivilla/mineraalivilla.
Puhallusvillat tunnistat seuraavilla havainnoilla:
Selluvilla on harmaata ja seassa on sanomalehden tai paperin palasia.
Kivilla on ruskeanvihreää ja aiheuttaa paljaalle iholle kutinaa.
Keltainen lasivilla on tummankeltaista ja aiheuttaa paljaalle iholle kutinaa.
Valkoinen lasivilla on valkoista ja pumpulimaista eikä aiheuta kutinaa iholle.
Puukuitueriste on puunväristä ja kuohkeaa. Se eroaa selvästi purusta.
Vanhoissa taloissa on yleensä erilaisia luonnonmateriaaleja kuten hienoa purua tai karkeampaa kutteripurua, savea, sammalta ja turvetta.
Huomioithan, että puhallusvillan alla voi lisäksi olla myös levyvillaa.
Eristemateriaalin tunnistamista helpottaa eristeen tunnustelu käsin. Käsittele eristemateriaaleja suojakäsineillä ja käytä hengityssuojainta.
Lue lisää eristemateriaaleista.
Hengittävyys ei tarkoita kylmiä nurkkia tai vetoisia lattioita. Eristetuotteiden osalta hengittävyys tarkoittaa tuotteen kykyä läpäistä kosteutta vesihöyryn muodossa. Mitä hengittävämpi tuote on, sitä tehokkaammin materiaali läpäisee vesihöyryä. Useimmiten vesihöyryn liikesuunta on sisätiloista ulospäin, lämpimästä kylmempään. Rakennuksen sisäilmassa on yleensä enemmän kosteutta kuin ulkoilmassa ja tämä sisäilman kosteus pyrkii tasaantumaan ulkoilman kosteuden kanssa.
Olosuhteiden muuttuessa hengittävä rakenne sallii vesihöyryn kulkea myös ulkoa sisälle. Tästä on hyötyä esimerkiksi kesämökeillä joita ei talvella lämmitettä sekä kiinteistöissä joita jäähdytetään kesäaikana. Hengittävyys tarkoittaa siis materiaalin kykyä kastua ja kuivua. Ekoeristeen valikoimissa olevista eristemateriaaleista puukuitueriste sekä selluvilla ovat hengittäviä eristetuotteita. Jotta eristetuotteen hengittävyys ominaisuuden saa täysin hyödynnettyä on myös muut rakennekerrokset toteutettava hengittävillä materiaaleilla.
Ilmatiivis rakenne mielletään virheellisesti muovilla tiivistetyksi “pullotaloksi”, jossa koneellinen ilmanvaihto vastaa ilmanvaihdosta rakennuksen sisällä. Ilmatiivis rakentaminen tarkoittaa, että eristeen lämpimällä puolella on ilmatiiviskerros, joka estää ilmavuodot eristekerroksen läpi. Ilmanvaihto voidaan toteuttaa koneellisesti tai
painovoimaisesti, vaikka rakenne on ilmatiivis. Ilmavuodot rakenteessa mielletään myös virheellisesti rakenteen hengittävyydeksi. Ilmatiiveys on kuitenkin ehdoton vaatimus myös hengittäville rakenteille. Vuodot ilmansulussa aiheuttavat rakenteessa sen, että rakenteiden kosteusrasitus kasvaa vuotoalueella hallitsemattomasti. Ilmavuodot ovat myös usein syynä, kun lattiat tuntuvat vetoisilta ja nurkat kylmiltä. Lisätietoja Ekoeristeen valikoimissa olevista ilmansulkutuotteista löydät ilmansulkutuotteet osiosta.
Eristepaksuus vaihtelee u-arvon sekä eristetuotteen lämmönjohtavuuden mukaan. Mikäli rakennat uutta omakotitaloa on u-arvo vaatimus yläpohjassa vähintään 0,09W/mk. Jotta tämä u-arvo vaatimus täyttyy on Isover Insulsafe lasivillaa asennettava noin 45cm. Hunton Nativo puukuitueristeellä u-arvo vaatimus täyttyy noin 42cm eristepaksuudella. Koska Isocell selluvillan eristyskyky on parempi kuin muiden vertailu tuotteiden, on u-arvon 0,09W/mk mukainen eristepaksuus noin 41cm. Yleinen käytäntö Ekoeristeen eristämissä kohteissa on asentaa 50cm eristekerros yläpohjaan, tätä käyttävät myös useimmat talotoimittajat.
Suuntaa-antavia laskelmia eristepaksuudesta voit tehdä seuraavalla laskukaavalla: eristetuotteen lämmönjohtavuus (W/mk) : U-arvolla (W/mk) = eristepaksuus metreinä (m). Laskukaavassa tulisi
huomioida myös muut rakennekerrokset, kuten sisäverhous materiaalit, koolausvälit, ilmansulkukerrokset, yms. Joten ethän käytä laskukaavaa rakennesuunnitteluun. Ekoeristeen valikoimissa olevien eristetuotteiden lämmönjohtavuusarvot löydät tuotetiedoista.
Lisäeristeen kerrospaksuus riippuu vanhan eristeen kerrospaksuudesta. Kokonaiseristepaksuudeksi suosittelemme samaa n. 50cm eristekerrosta kuin mitä usein asennamme uuteen omakotitaloon. Mikäli reuna-alueet ovat matalat on eristepaksuus järkevä mitoittaa reuna-alueiden salliman paksuuden mukaan.
Lisäeristeen kerrospaksuus riippuu vanhan rakenteen kerrospaksuudesta ja rakennetyypistä. Mikäli mahdollista, tulisi lisäeristäminen toteuttaa rakenteen ulkopuolelle, näin esimerkiksi hirsitalon hirret jäävät lämpimälle puolelle ja toimivat varaavana massana. Ulkoseiniä suosittelemme eristämään maltillisesti, koska vanhan seinärakenteen sisältäessä useita rakennekerroksia voi lisäeristämisestä olla enemmän haittaa kuin hyötyä.
Ulkovuoriremontin yhteydessä voit poistaa vanhat eristeet ja korvata ne uusilla jolloin koolauspaksuus ei muutu vaikka eristyskyky paranee.
Eristepaksuus vaihtelee u-arvon sekä eristetuotteen lämmönjohtavuuden mukaan. Mikäli rakennat uutta omakotitaloa on u-arvo vaatimus ryömintätilaan rajoittuvassa (rossipohja) alapohjassa vähintään 0,17W/mk, jolloin eristepaksuus on oltava noin 25cm. Ulkoilmaan rajoittuvassa alapohjassa u-arvo vaatimus on 0,09W/mk, jolloin lämmöneristettä on oltava saman verran kuin yläpohjassa.
Eristepaksuutta laskettaessa tulee huomioida myös lämmöneristeen alapuolen tuulensuojaus ja tämän lämmönjohtavuus. Huomioithan, että rossipohja rakenteessa alapohjan koolauspaksuus määrittelee eristepaksuuden. Ekoeristeen valikoimissa olevien eristetuotteiden lämmönjohtavuusarvot löydät tuotetiedoista.
Mikäli sinulla on ryömintätilaan tai ulkoilmaan rajoittuva alapohjarakenne (rossipohja) on suosituksemme panostaa lämmöneristeen alapuolisen tuulensuojan ja sisäpuolella olevan ilmansulun tiiveyteen. Energiatehokkuutta voi parantaa vaihtamalla vanhat eristeet uusiksi. Koolauspaksuutta ei yleensä voi järkevästi paksuntaa sisäpuolelle, koska oviaukot, ikkunat ja huonekorkeus muuttuvat samalla.
Ekoeristeen eristeasentajat haluavat ensimmäisenä tutustua kohteeseen ja eristettävään alueeseen. Asiakkaan tai asiakkaan edustajan on hyvä olla paikalla perehdyttämässä eristeasentajat työmaa-alueeseen. Mikäli asiakkaalla on erikoistoiveita asennustöiden suhteen on niistä tiedotettava eristeasentajia ennen asennustyön aloittamista. Esimerkiksi vaakatasossa kulkevien ilmanvaihtokanavien lisäeristäminen puhallusvillalla on työsuorite, joka on helppo ja nopea toteuttaa asennustyön yhteydessä.
Varmistathan, että eristettävään tilaan on kulku mahdollisuus esimerkiksi yläpohjassa kulkuluukku. Ekoeristeen eristeasentajilla on mukana noin 5m pitkät tikkaat. Mikäli asennustyö vaatii henkilönostimia tai työmaatelineitä vastaa asiakas niiden hankinnasta.
Puhallusvilla koneemme sekä asennustyössä tarvittavat sähkölaitteet tarvitsevat sähköä toimiakseen. Mikäli sinulla on voimavirtapistoke (3x16A) varmistathan, että pistokkeelle on vapaa pääsy ja, että pistokkeeseen tulee sähkö. Mikäli sinulla ei ole voimavirtapistoketta, niin otamme aggregaatin mukaan. Aggregaatin tarve tulee olla tiedossa ennen asennusta. Aggregaatin käytöstä emme veloita ylimääräisiä kuluja.
Ekoeristeen asennusautot ovat kaksi-akselisia, kovalla kontilla varustettuja kuorma-autoja. Asennusautojen mitat ovat: korkeus 4,3m, leveys 2,5m ja pituus noin 12m. Varmistathan, että asennusauton on mahdollista ajaa riittävän lähelle eristettävää kohdetta. Asennusautoissamme on vakiovarusteena puhallusletkua noin 50 metriä sekä voimavirtakaapelia noin 40 metriä.
Eristemäärä lasketaan brutto pinta-alasta, kertomalla eristettävän tilan pinta-ala (m2) halutulla kerrospaksuudella (m) jolloin saamme summaksi kuutiomäärän (m3). Esimerkiksi jos eristettävän alan brutto pinta-ala on 100m2 ja eristepaksuus on 50cm on kuutiomäärä 50m3 (100m2 x 0,5m = 50m3). Alle yhden neliömetrin (m2) kokoisia alueita, runkorakenteita, ilmanvaihto-kanavia tai sähköjohtoja ei vähennetä pinta-alaa laskettaessa. Tilatun kerrospaksuuden päälle asennettavaa painumavaraa ei lasketa Ekoeristeen asentamiin kuutiomääriin. Lisäeristyskohteissa vanhan eristeen epätasaisuus sekä painuminen voivat vaikuttaa eristemäärään.
Eristeasennukset hinnoittelemme kohdekohtaisesti ja pääasiassa käytämme hinnoittelussa kuutiohintaa (€/m3) tai neliöhintaa (€/m2). Kiinteää kokonaishintaa on mahdollista käyttää, mikäli Ekoeristeen edustaja on perehtynyt kohteeseen ja todennut eristemäärät. Yksikköhintoihin vaikuttavat eristemäärän lisäksi, kohteen sijainti, asennuskäyntien määrä, käytettävä eristemateriaali sekä asennusteknillinen toteutus (vapaasti puhallettu, ontelopuhallus, ruiskuasennus, jne.). Muut työsuoritteet kuten eristeen poistot, hormin palosuojaukset, tuulenohjain asennukset, ilmansulkujen tiivistykset, yms, hinnoittelemme kappalemäärän mukaan (€/kpl) tai tuntiveloituksena (€/h).
Eristeasennuksien laskutus tapahtuu todellisen menekin ja käytetyn työsuoritteen mukaan. Jotta tilauksen ja laskun summat olisivat lähellä toisiaan on asiakkaan antamien tilaustietojen oltava mahdollisimman tarkasti tiedossa eristeasennusta hinnoiteltaessa. Mikäli työsuorite on hinnoiteltu kiinteällä kokonaishinnalla, veloitamme asennukset tilauksen mukaan. Laskutusvaihtoehdoista voit valita verkkolaskun, sähköpostilaskun sekä paperilaskun. Käytämme ensisijaisesti sähköpostilaskua tai verkkolaskua (yritykset). Maksuaika vaihtoehtomme ovat 7 tai 14 päivää laskun päivämäärästä.
Myönnämme asennustyölle 2 vuoden asennustakuun. Vastaamme virheestä myös lain virhevastuusäännösten perusteella.
Puukuitueriste valmistetaan puuteollisuuden ylijäämäpuusta ja selluvilla valmistetaan kierrätyspaperista. Puukuitueriste on puunväristä ja selluvilla harmaata.
Jäikö kysymyksesi vaille vastausta tai haluatko lisätietoja Ekoeristeen lämpimistä palveluista tai tuotteista?
Ota yhteyttä niin kerromme lisää!