Vintin eristäminen - kylmä ullakko hyötykäyttöön!


Vintin eristäminen - kylmä ullakko hyötykäyttöön Puhallusvillaurakoitsija Ekoeriste Oy.jpg

Mietitkö miten saada kylmä vintti hyötykäyttöön? Mitä ullakon eristämisessä pitää ottaa huomioon? Tästä oppaasta löydät vinkkejä vintin sekä ullakon eristämiseen.

Mitä hyötyä vintin eritys tuo?

Lähtökohtana vintin eristämiselle on tietenkin lisääntynyt tilantarve ja energiansäästö. Hyvä eristys pitää lämmön sisällä, jotta lämpö ei karkaa vintiltä harakoille. Vintin eristys asuinkäyttöön vaatii rakennusluvan, joka pitää hakea kunnan rakennusvalvontatoimistosta, ja sitä varten tarvitaan ammattitaitoisen suunnittelijan laatimat piirustukset. Niissä huomioidaan, että lisärakentaminen on kaavamääräysten, rakennuslainsäädännön ja myös muiden rakennusmääräysten mukainen. 

Vinttihuoneiden rakennekerrosten eristyspaksuudet riippuvat rakenteiden u-arvo vaatimuksista. Eristeiden kerrospaksuudet on laskettava aina erikseen rakennekohtaisesti. Eristysten rakennusfysikaalinen suunnittelu on vaativa tehtävä, jossa on huomioitava lämmöneristävyyden lisäksi myös ilman, kosteuden ja äänen kulku. Erittäin tärkeää on varata riittävä tuuletustila vanhan vesikaton ja uusien eristeiden väliin, näin kosteus ei pääse tiivistymään katon rakenteisiin.

Eristevilloja käytettäessä lämpöeristykset on varustettava tuulensuojalla, jonka tehtävänä on estää ilmavirtauksen jäähdyttävä vaikutus eristeessä. Ilman johtuminen rakenteisiin on myös pidettävä mahdollisimman vähäisenä rakenteiden sisäpinnan ilmansulun avulla, sillä lämmin sisäilma sitoo fysiikan lakien mukaan enemmän kosteutta kuin viileämpi ulkoilma. Ilmansulkukerroksen saumat on tehtävä täysin tiiviiksi.

Miten ullakon eristäminen etenee tai millainen kylmän ullakon eristämisen rakenne on?

Työjärjestys ullakon eristämisessä vaihtelee halutun rakenteen ja ullakkotyypin mukaan. Mikäli kyseessä on lämmittämätön ullakkotila, joka halutaan muuttaa lämpimäksi huonetilaksi, on tilaan tehtävä eristetty seinärunko sekä eristetty yläpohja, jotta lämpöeristys ylettyy lattiasta kattoon asti. Kattotuolien rakenteet on myös huomioitava, jotta eristys saadaan toteutettua oikein.

Mikäli ullakkorakenne on tarkoitus jättää kylmäksi, on huomioitava, että ullakon lattia toimii alapuolella olevan huoneiston ulkovaippana. Ullakon lattiarakenteen eristäminen on siis toteutettava huolella, muuten lämmin huoneilma nousee ullakolle ja karkaa vesikaton läpi harakoille.

Omakotitalon ullakon ja vintin eristäminen

Mikäli teet kotisi ullakolla tai vintillä rakennusluvan alaista muutostyötä on sinun otettava huomioon uudisrakentamisessa vaadittavat u-arvot seinärakenteiden sekä myös yläpohja eristeiden osalta. Vaikka siis muutat vanhaa ullakkoa tai vinttiäsi, niin rakennusluvan alaisena työsuoritteena sinun on noudatettava vallitsevia eristysmääräyksiä samalla tavalla kuin uudiskohdetta rakennettaessa. Omakotitalon vintin sekä ullakon seinärakenteelta vaadittava u-arvo on 0,17W/m2K ja yläpohjalta 0,09W/m2K.

Kesämökin ullakon ja vintin eristys

Mikäli teet kesämökkisi ullakolla tai vintillä rakennusluvan alaista muutostyötä on sinun otettava huomioon uudisrakentamisessa vaadittavat u-arvot seinärakenteiden sekä yläpohja eristeiden osalta. Vaikka siis muutat vanhaa ullakkoa tai vinttiäsi, niin rakennusluvan alaisena työsuoritteena sinun on noudatettava vallitsevia eristysmääräyksiä samalla tavalla kuin uudiskohdetta rakennettaessa. Puolilämpimän kesämökin vintin sekä ullakon seinärakenteelta vaadittava u-arvo on 0,26W/m2K ja yläpohjalta 0,14W/m2K. Mikäli kesämökin ullakko tai vintti suunnitellaan lämpimän tilan vaatimuksien mukaisesti on sinun noudatettava silloin samoja eristysvaatimuksia kuin omakotitalossa.

USEIN KYSYTTYÄ VINTIN ERISTÄMISESTÄ

Vaikka nykykielessä sanat ovat vakiintuneet samaa tarkoitaviksi sanoiksi, näin ei alunperin ole ollut.

Ullakko on talon ylimmässä kerroksessa suoraan harjakaton alla oleva tila. Ullakkolla on perinteisesti tarkoitettu talon katonrajaan jäävää välikaton ja katonharjan välistä suorakolmion muotoista tilaa, joka ei useimmiten ole ollut asuinkäytössä lainkaan, vaan jonne on päässyt ulkokautta seinässä olevan pikku luukun kautta.

Vintillä tarkoitetaan tavallisesti räystäiden reuna-alueiden lämmittämätöntä tilaa, jota voidaan käyttää esimerkiksi säilytystilana. Sana ”kissanvintti” tulee siis näistä rintamamiestalojen sivuvinteistä, ehkäpä kissat viihtyivät niissä vinteissä ennen vanhaan? Vinttitiloja saneerataan myös asumiskäyttöön kun yläkertaan halutaan lisää asuintilaa.

Tänä päivänä molempia sanoja käytetään myös rinnakkain, kun puhutaan katon ja asuintilojen välisistä tiloista. Kyseessä voi siis olla vintin eristäminen tai ullakon eristäminen kun eristystyö tapahtuu rakennuksen katon ja huonetilojen välisissä tiloissa.

Suosittelemme toteuttamaan ullakon eristämisen hengittävillä eristetuotteilla. Tällaisia tuotteita ovat selluvillat sekä puukuitueristeet. Molempia tuotteita valmistetaan ”tee se itse” asennukseen soveltuvana levyeristeenä sekä eristämisen ammattilaisten suosimina puhallettavina eristeinä. Hengittäviä eristetuotteita valmistaa esimerkiksi Termex sekä Hunton.

Ullakon yläpohjarakenteiden osalta suosittelemme tavoittelemaan uudisrakentamisessa vaadittua u-arvoa 0,09W/m2K. U-arvojen vaikutuksista eristeen kerrospaksuuksiin voi vertailla helposti ja nopeasti u-arvolaskurillamme.

Kyllä voi, eristystyö onnistuu helposti ja nopeasti levyeristeillä. Hankalat ja monimutkaiset rakenteet kannattaa eristää ammattilaisten toimesta, silloin eristeenä käytetään useimmiten puhallusvillaa ja eristys voidaan toteuttaa koneellisesti puhaltamalla.

Mikäli teet yläkertaan esimerkiksi ullakkohuonetta, tarvitset toimenpiteeseen rakkennusluvan. Mikäli asennat lisää eristeitä vanhan eristeen päälle, ei lupaa tarvita.

Ullakon eristämisen hintaan vaikuttaa oleellisesti työn laajuus. Ullakon lisäeristäminen maksaa noin 1000€-2500€, kokonaisen ullakkohuoneen eristämisen kustannukset pyörivät noin 2000-5000€ välillä. Eristämisen kustannuksiin vaikuttaa ullakon koko, eristemateriaali ja sen menekki.

Kyllä voi. Suosittelemme käyttämään puupohjaisia eristeitä (esim hunton puukuitueriste). Puukuituiset eristeet ovat aitoa puuta, joten puru ja puukuitueriste toimivat kosteus – ja eristysteknisesti samalla tavalla.

Vanhat eristeet kannattaa aina poistaa, mikäli eristeet ovat kastuneet tai pilaantuneet. Mikäli vanhan eristeen pinta on tummunut, se voi silti olla käyttökelpoista, tummunut eriste on usein vain pölyistä. Pöyhi eristekerrosta ja mikäli huomaat että eristys on saanut kosteutta, se tulisi poistaa tai antaa kuivua.Referenssit

Featured image for “Puhallusvilla Riihimäki”

Puhallusvilla Riihimäki

Puhallusvilla Riihimäki – Yläpohjan eristäminen. Kyseessä oli eristeiden vaihto sekä yläpohjan uudelleen eristys. Puhallusvillan asennus omakotitalon yläpohjaan toteutettiin Hunton puhallusvillalla.…

Toni Salstola

Featured image for “Vaahtolasi Hamina”

Vaahtolasi Hamina

Vaahtolasi Hamina – rossipohjan kapillaarikatkon asennus. Haminassa sijaitsevan omakotitalon alapohjan mursketäyttö toteutetiin Foamit vaahtolasilla. Puhallettava murske toimitettiin työmaalle Ekoeristeen puhallusautolla,…

Toni Salstola

Featured image for “Puhallusvilla Vaasa”

Puhallusvilla Vaasa

Puhallusvilla Vaasa – ulkoseinien eristäminen. Puhallusvillan asennus omakotitalon ulkoseiniin toteutettiin Hunton puhallusvillalla. Ulkoseinän eristepaksuus oli 200mm ja käytetty asennustekniikka ontelopuhallus.…

Toni Salstola

Featured image for “Puhallusvilla Joensuu”

Puhallusvilla Joensuu

Puhallusvilla Joensuu – Yläpohjan eristäminen. Puhallusvillan asennus teollisuushallin yläpohjaan toteutettiin Knauf puhallusvillalla. Yläpohjan eristepaksuudeksi asensimme 50cm puhallusvillaa, jolla saavutettiin rakennusmääräysten…

Toni Salstola

Featured image for “Puhallusvilla Seinäjoki”

Puhallusvilla Seinäjoki

Puhallusvilla Seinäjoki – Yläpohjan eristäminen. Puhallusvillan asennus omakotitalon yläpohjaan toteutettiin Hunton puhallusvillalla. Yläpohjan eristepaksuudeksi asensimme 50cm puhallusvillaa, jolla saavutettiin rakennusmääräysten…

Toni Salstola

Featured image for “Puhallusvilla Oulu”

Puhallusvilla Oulu

Puhallusvilla Oulu – Yläpohjan eristäminen Puhallusvillan asennus omakotitalon yläpohjaan toteutettiin Hunton puhallusvillalla. Yläpohjan eristepaksuudeksi asensimme 50cm puhallusvillaa, jolla saavutettiin rakennusmääräysten…

Toni Salstola

EKOERISTE OY

Asennusyksikkömme sijaitsevat
Porvoossa ja Kouvolassa

Noutomyymälän osoite
Hemmintie 4
45720 Kuusankoski

Noutomyymälä
Avoinna arkisin 8-16