Maanvaraisen lattian eli alapohjan eristys Lecasoralla


Maanvaraisen lattian eli alapohjan eristys Lecasoralla Ekoeriste


Usein maanvaraisen alapohjan eristämiseen käytetään osaltaan ympäristöystävällistä lecasoraa. Se tarjoaa eriomainen ratkaisu eristykseen ja suojaa hyvin kosteudennousulta. Lecasoraa käytetään betonilaatan alla sokkelin sisäpuoliseen täyttöön sekä ulkopuoliseen täyttöön.

Ekoeriste Oy on kokenut lecasoran puhallusurakoitsija. Tarjoamme lecasoran puhallusta kaikenkokoisiin alapohjiin. Voimme toimittaa puhallusauton kertakäynnillä lecasoraa jopa 120 m³. Ota yhteyttä ja pyydä tarjous

Mitä tarkoittaa maanvarainen lattia?

Maanvarainen lattia on rakennuksen alapohjarakenne joka makaa suoraan maan päällä. Toisin sanoen lattialaatta ei ole irti maasta (kuten tuulettuvassa alapohjassa), vaan alapohja rakentuu maata vasten kerros kerrokselta, siten että betonilattia lopulta tukeutuu maahan. Alapohja tulee rakentaa niin että otetaan huomioon sekä kosteudennousu ja lämmoneristävyys.

Maanvaraisen alapohjan rakenne alhaalta ylöspäin

  1. Tiivistetty perusmaa
  2. Suodatinkangas
  3. Lecasoraa kapillaarikatkona 100-300mm
  4. EPS-, XPS- tai uretaanilevy 100 – 200 mm lämmöneristeenä
  5. Raudoitettu betonilaatta

Maanvaraista lattiaa löytyy yleisesti:

  • Omakotitaloista
  • Varastoista
  • Halleista
  • Autotalleista
  • Kylmistä tiloista

Alapohjan lämmöneristysvaatimukset 

Lecasoran ja XPS-levyn yhdistelmä täyttää nykyiset lämmöneristysvaatimukset maanvaraisessa alapohjassa. Alapohjaan vaadittava u-arvo on U=0,16 W/m²K. Tämä saavutetaan esimerkiksi seuraavilla suuntaa-antavilla kerrospaksuuksilla:

Esimerkki 1: lecasora 300 mm ja xps 100 mm

Esimerkki 2: lecasora 200 mm ja xps 150 mm

Esimerkki 3: Lecasora 100 mm ja xps 200 mm

Mitä ohuempi kerros lecasoraa käytetään sitä paksumpi kerros tarvitaan XPS-eristettä. Lopulliset kerrospaksuudet ja eristepaksuus löytyvät rakennesuunnittelijan laskelmista, jotka huomioivat materiaalien ominaisuudet ja taloudelliset näkökohdat.

Alapohjan eristämisen työvaiheet lecasoralla ja XPS levyllä

Alapohjan maanvaraisen lattian sisäpuolinen täyttö on kätevää toteuttaa suurtehopuhalluksella silloin kun maanvaraista lattiaa rakennettaan talon sisätiloissa. Puhallusauton letkulla pääsemme puhaltamaan lecasoran vaivattomasti sisältiloihin. Autossa kulkee letkua aina 40 m ja tarvittaessa jopa 100 m.

Suosittelemme puhallettavaksi KAP 4–20 mm Leca-soraa . Tämä estää tehokkaasti kapillaarisen vedennousun. Lecasoraan lisätty KAP-lisäaine varmistaa, että veden nousukorkeus jää alle 100 mm:n, mikä on huomattavasti pienempi kuin perinteisellä soralla tai murskeella. KAP käsittelyaine ei sisällä haitallisia aineita, eikä se muutu, haihdu tai liukene veteen ajan kuluessa.

Alapohjan eristämisessä seurataan seuraavia työohjeita kun sisäpuolinen täyttö tehdään lecasoran kapillaarikatkosoralla:

  1. Jos täyttö tehdään suoraan saven tai siltin päälle, niin lecasora erotetaan siitä suodatinkankaalla.
  2. Ennen lecasoran puhallusta yläpinnan korkotaso tulee merkitä korkomerkein tai ohjausrimoin.
  3. Lattian alle tulevat vesi- ja viemärilinjat sekä muut läpiviennit tulee tukea huolellisesti ennen Leca-soratäyttöä. Rautaiset putket pitää joko lämpöeristää tai ruostesuojata (esim maalata tai pinnoittaa). Ruostumaton teräs tai muoviputki ei vaadi suojausta.
  4. Seuraavaksi suoritetaan Lecasoran puhallus Ekoeristeen asentajien toimesta. Puhallussora täytetään ylipaksuuteen jotta korkotaso on riittävä tärytyksen jälkeen. 
  5. Lecasoratäytön yläpinta tiivistetään tärylevyllä siten, että vaaditut Lecan lämmöneristys ja -kapillaarikatkopaksuudet toteutuvat. Lecasora kerroksen tiivistys (tärytys) on suositeltavaa yli 300 mm kerroksissa, mikäli päälle tuleva rakennekerros asettaa vaatimuksia painuman osalta. Pienissä kerrospaksuuksissa tiivistystarve voidaan arvioida tapauskohtaisesti. (tiivistys ei kuulu Ekoeristeen tarjoamiin palveluihin) 
  6. Tiivistyksen jälkeen Leca-soran pinta tasataan oikolaudalla lopulliseen korkeuteen ja poistetaan ohjausrimat. Tiivistetyn ja tasatun Leca-soraeristeen päälle asennetaan XPS-levyeristeet.
  7. Levyeristeiden päälle asennetaan mahdolliset lattialämmitysputket ja valetaan lattia joko Weberin pumpputasoitteella tai betonilla normaaleja valutapoja käyttäen.

Lecasoran käytön edut alapohjassa

  • Helppo asentaa epätasaisellekin maapohjalle
  • Katkaisee veden kapillaarisen nousun
  • Alhainen hiilijalanjälki
  • Saumaton eriste
  • Kestävä ja palamaton
  • CE-merkitty lämmöneriste
  • Puhdas savesta valmistettu luonnontuote
  • Hyvä puristuslujuus ja kosteudenkestävyys, mikä parantaa energiatehokkuutta ja asumismukavuutta

Lecasoran käyttökohteet maanvaraisen alapohjaa eristettäessä

Käyttökohde Tyypillinen lecasorakerroksen paksuus Puhalluksen hyödyt
Maanvaraisen laatan sokkelin sisäpuolinen alue 100–300 mm Puhallusletku saadaan kätevästi sisätiloihin. Nopea ja tasainen asennus muuten vaikeapääsyiseen sisäalueeseen. Asennus kannattaa antaa ammattilaisen tehtäväksi.
Korkean sokkelin sisätäyttö 300–2000 mm Korkeiden sokkelirakenteiden täyttö esimerkiksi rinteeseen rakennettavissa taloissa. Täyttö kannattaa suunnitella etukäteen.
Sokkelin ulkopuolinen täyttö 300–2000 mm Letkulla pääsee kätevästi esimerkiksi talon taakse rinteeseen, johon ei kaivuri pääse.

Lecasora käyttö maanvaraisen alapohjan eri rakenteissa

Maanvarainen Leca perustus Puurunko uusi.jpg
  1. Anturamuotti
  2. Kevytsoraharkko 380 mm
  3. weber ML Leca® Laasti
  4. Leca®-sora KAP 4–20 mm
  5. Leca®-sora PUH 4–20 mm
  6. weber 137 Oikaisulaasti
  7. weber Sokkelipinnoite

Maanvaraisen lattian eristys – kosteustekninen toimista

Kapillaarikatko on tärkeä osa maanvaraisen lattian kosteusteknistä toimintaa. Lecasoralla tehdyn kapillaarikaton lisäksi sinun tulee huomioon ainakin seuraavat kosteustekniset seikat:

  • Maaperän kosteuden hallinta: pohjaveden taso, vajovesien pääsyn estäminen lattian alle ja kuivatusjärjestelmän toiminta.
  • Täytön ominaisuudet: Kapilaarisuus, veden nousunopeus ja korkeus.
  • Pinnoitteen, liiman ja tasoitteen kosteudenkestävyys
  • Betonin vesihöyryn läpäisevyys
  • Eristeen laatu
  • Vesihöyryn osapaine-ero maaperän ja sisätilan välillä

Huolellinen suunnittelu ja oikein valitut materiaalit voivat yhdessä parantaa maanvaraisen lattian kosteusteknistä toimintaa ja edistää rakenteen kestävyyttä kosteuden vaikutuksia vastaan. Kuitenkin, vaikka tietyt eristemateriaalit ovat erittäin tehokkaita kosteuden hallinnassa, ne saattavat vaatia paksumpia kerroksia tai erityistä huomiota kosteudenhallintaan. (Lähde: Sisäilmayhdistys ry)

Ota yhteyttä asiantuntijaamme

Tarjoamme lecasoran puhallusta alapohjiin. Ota yhteyttä asiantuntijaamme ja kerro mihin tarvitset lecasora niin saat tarjouksen.

Mietitkö miten maanvarainen lattia eroaa ryömintätilaisesta lattiasta?

Rakennatko taloa ja pohdit, valitaanko maanvarainen lattia vai ryömintätilainen alapohja (rossipohja)? Näissä kahdessa rakenteessa on merkittäviä eroja niin kosteudenhallinnan, eristystavan kuin rakentamisen tavan kannalta. Tässä olen hieman vertaillut molemman lattiarakenteen erovaisuuksia.

Maanvarainen lattia valetaan suoraan maata vasten. Sen alla ei ole tuulettuvaa ilmatilaa, vaan eristyskerrokset – kuten puhallettava lecasora ja XPS-levyt – tulevat suoraan maan päälle ennen betonivalua. Koska rakenne on yhteydessä maaperään, kosteuden kapillaarinen nousu on erityinen riski. Siksi tähän rakenteeseen tarvitaan aina toimiva kapillaarikatko, kuten KAP-käsitelty lecasora, joka estää kosteuden nousun rakenteisiin.

Ryömintätilainen lattia (rossipohja) on puolestaan rakennettu niin, että lattian alapuolelle jää tuulettuva tila. Alapohja ei ole kosketuksissa maahan, vaan se lepää sokkelin varassa. Kosteudenhallinta perustuu ilmanvaihtoon ryömintätilassa. Myös tässä rakenteessa suositellaan kapillaarikatkoa sokkelin sisäpuoliseen täyttöön, jotta kosteus ei pääse nousemaan rakenteisiin esimerkiksi anturan kautta.

Vertailutaulukko

Ominaisuus Maanvarainen lattia Ryömintätilainen lattia (rossipohja)
Rakennustapa Suoraan maata vasten Ilmatilan yläpuolelle, ei kosketusta maahan
Eristystapa Lecasora + XPS ennen betonilaattaa Puhallusvilla, mineraalivilla tms. lattiarakenteessa
Kosteudenhallinta Kapillaarikatko maaperän kosteutta vastaan Tuuletus ryömintätilassa + kapillaarikatko maata vasten
Kosteudennousun riski Korkea ilman kapillaarikatkoa Matalampi, mutta olemassa
Ylläpito ja valvonta Vaatii vähemmän tarkkailua Ryömintätila vaatii ilmanvaihdon toimivuutta

USEIN KYSYTTYÄ

Alapohjaan suositellaan 100-200 mm Finnfoamin XPS-levyä 200-300 mm lecasorakerroksen päälle. Levyjen asennuksessa on tärkeää varmistaa, että ne asettuvat tiiviisti toisiaan vasten kylmäsiltojen estämiseksi. Huomioi levyjen limitys saumoissa ja eristepaksuuden vaatimukset energiatehokkuustavoitteiden ja paikallisten rakennusmääräysten mukaan.

Maanvarainen laatta ei ole automaattisesti riskirakenne, mutta virheet eristyksessä, salaojituksessa tai kapillaarikatkossa voivat aiheuttaa kosteusvaurioita. Samalla, oikein valitut eristysmateriaalit voivat toimia sekä höyrysulkuna että eristeenä, mikä parantaa tehokkuutta ja kustannustehokkuutta. Riski kasvaa huonosti toteutetussa rakennuksessa tai vaikeissa maaperäolosuhteissa, mutta oikein rakennettuna se on turvallinen ja kestävä ratkaisu.

Betonilaatan alle asennetaan yleensä routimaton lämmöneriste, kuten Finnfoam tai EPS mukaisesti rakennusalan suositusten. Tämän lisäksi suositellaan alapohjaan 200-300 mm lecasoraa kapillaarikatkoksi.

Ongelmien ehkäisy ja korjaaminen on tärkeää, jotta voidaan varmistaa, että alapohjan eristys toimii oikein. Kosteus on yksi yleisimmistä ongelmista maanvaraisissa lattioissa. Huolellinen suunnittelu ja oikein valitut materiaalit voivat yhdessä parantaa maanvaraisen lattian kosteusteknistä toimintaa ja edistää rakenteen kestävyyttä kosteuden vaikutuksia vastaan. Finnfoam-eristeiden veden imeytyvyys on pieni, mikä vaikuttaa vähäisesti lämmönjohtavuuteen. On tärkeää varmistaa, että kapillaarikatko toimii oikein ja että salaojitus on kunnossa, jotta kosteus ei pääse nousemaan rakenteisiin. Säännölliset tarkastukset ja huolto ovat avainasemassa ongelmien ehkäisyssä.



Referenssit

Featured image for “Vaahtolasi Hamina”

Vaahtolasi Hamina

Vaahtolasi Hamina – rossipohjan kapillaarikatkon asennus. Haminassa sijaitsevan omakotitalon alapohjan mursketäyttö toteutetiin Foamit vaahtolasilla. Puhallettava murske toimitettiin työmaalle Ekoeristeen puhallusautolla,…

Toni Salstola

Featured image for “Puhallusvilla Vaasa”

Puhallusvilla Vaasa

Puhallusvilla Vaasa – ulkoseinien eristäminen. Puhallusvillan asennus omakotitalon ulkoseiniin toteutettiin Hunton puhallusvillalla. Ulkoseinän eristepaksuus oli 200mm ja käytetty asennustekniikka ontelopuhallus.…

Toni Salstola

Featured image for “Puhallusvilla Joensuu”

Puhallusvilla Joensuu

Puhallusvilla Joensuu – Yläpohjan eristäminen. Puhallusvillan asennus teollisuushallin yläpohjaan toteutettiin Knauf puhallusvillalla. Yläpohjan eristepaksuudeksi asensimme 50cm puhallusvillaa, jolla saavutettiin rakennusmääräysten…

Toni Salstola

Featured image for “Puhallusvilla Seinäjoki”

Puhallusvilla Seinäjoki

Puhallusvilla Seinäjoki – Yläpohjan eristäminen. Puhallusvillan asennus omakotitalon yläpohjaan toteutettiin Hunton puhallusvillalla. Yläpohjan eristepaksuudeksi asensimme 50cm puhallusvillaa, jolla saavutettiin rakennusmääräysten…

Toni Salstola

Featured image for “Puhallusvilla Oulu”

Puhallusvilla Oulu

Puhallusvilla Oulu – Yläpohjan eristäminen Puhallusvillan asennus omakotitalon yläpohjaan toteutettiin Hunton puhallusvillalla. Yläpohjan eristepaksuudeksi asensimme 50cm puhallusvillaa, jolla saavutettiin rakennusmääräysten…

Toni Salstola

Featured image for “Puhallusvilla Jyväskylä”

Puhallusvilla Jyväskylä

Puhallusvilla Jyväskylä – Seinän eristäminen. Puhallusvillan asennus omakotitalon ulkoseiniin toteutettiin Termex puhallusvillalla. Ulkoseinän eristepaksuudeksi asensimme 20cm puhallusvillaa. Seinärungon sisäpuolelle tulee…

Toni Salstola

EKOERISTE OY

Asennusyksikkömme sijaitsevat
Porvoossa ja Kouvolassa

Noutomyymälän osoite
Hemmintie 4
45720 Kuusankoski

Noutomyymälä
Avoinna arkisin 8-16
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Arviokäynti