Rintamamiestalon lisäeristys puhallusvillalla - mistä saa parhaimmat hyödyt?


Rintamiestalon lisäeristys - hanki lisälämmöneristysä tilaamalla Ekoeriste eristeurakoitsija

Rintamamiestalon lisäeristäminen on tärkeä toimenpide energiatehokkuuden parantamiseksi ja asumismukavuuden lisäämiseksi. Tässä artikkelissa tarkastellaan lisäeristyksen parhaita hyötyjä eri näkökulmista. Käsittelemme muun muassa seinärakenteiden erityispiirteitä, lisäeristyksen toteutusta ulkopuolelta ja sisäpuolelta, sekä erilaisia ratkaisuja ullakon ja kellarin eristämiseen. Tavoitteena on tarjota kattava opas, joka auttaa ymmärtämään lisäeristyksen hyödyt ja käytännön toteutuksen rintamamiestalossa.

Millainen on rintamamiestalon lähtötilanne lisäeristystä mietittäessä?

Kuntotutkimuksissa on havaittu, että 1940-luvun lopussa ja myös 50-luvulla rakennettujen rintamamiestalojen pohjoiseen, itään ja koilliseen sijoittuvien julkisivujen alaosiin on kertynyt kosteutta. Seinän kunto kannattaa siis selvittää huolella ennen kuin rupeat lisäeristämään näin vanhan talon rakenteita. Väärillä valinnoilla voit aiheuttaa suuria vahinkoja seinärakenteen toimivuuteen.

”Rintamiestalo on hyvin pitkälti puusta valmistettu. Ulkoverhous, vinolaudoitus, runkorakenne ja puru on kaikki puuta!”

Rintamiestalon seinärakenne

Rintamiestalon seinärakenne suunniteltiin aikoinaan edulliseksi rakentaa.

  • Ulkoverhous: Pystylaudoitus tai vaakalaudoitus, maalattu punamullalla.
  • Vinolaudoitus: Ulkoverhouksen alla, 45 asteen kulmassa.
  • Rungon pystypuut: Pystypuut, 100 mm tai 150 mm paksuja.
  • Lämmöneriste: Purua puurungon väleissä.
  • Ilmansulku: Ilmansulkupapei
  • Sisäverhous: Paneeli, pinkopaperi tai lastulevy.

Tämä rakenne kesti aikansa, mutta vähitellen puru meni kasaan ja seinään syntyi kylmäsiltoja.

Milloin kannattaa tehdä rintamamiestalon lisäeristys ulkopuolelta?

Ulkopuolinen lisäeristys on järkevää toteuttaa ulkoverhouksen uusimisen yhteydessä. 50-luvun talojen verhouslaudoissa on usein monta maalikerrosta, jotka toimivat uudessa seinärakenteessa höyrynsulun tavoin, jolloin uusi ja vanha rakennekerros ei toimi kosteusteknisesti oikein vaan kosteus jää muhimaan rakenteeseen.

Rintamamiestalon ulkopuolinen lisäeristys vaatii aina seinän purkamista vähintään vinolaudoitukseen asti. Sen jälkeen suosittelemme pudottamaan vanhat purut pois ja korvataan ne kokonaan uudella eristeellä. Näin saat varmuuden, että seinät ovat kunnossa ja eristeelle varattu tila on hyödynnetty mahdollisimman tehokkaasti esimerkiksi puhallusvillalla.

Vanhan rungon päälle 50-100 mm koolaus

Vanhan seinärungon päälle voit huoletta asentaa 50-100mm paksun lisäeristekerroksen, joka auttaa sinua säästämään rahaa taloasi lämmityslaskuissa. Asennatpa sitten 50mm tai 100mm lisäeristekerroksen on työmäärä aika samanlainen, joten kannattaa maksimoida eristepaksuus rakennuksen ulkonäkö sekä muut rakenteet huomioiden.

Rintamiestalon lisäeristys ulkopuolelta ekoeriste puhalluvillaurakoitsijan toimesta

Lisäeristekerroksen päälle tulee asentaa vielä tuulensuojalevy pitämään eristeet nimensä mukaisesti tuulelta suojassa.

Älä unohda, että tuulensuojalevyn ja ulkoverhouksen välille on jätettävä tuuletusrakoa, jottei kondenssi kerry sinne ja aiheuta häiriöitä rakenteen kosteustekniseen toimintaan.

Asiakkaidemme kokemuksia rintamiestalon lisäeristämisestä

Olemme toteuttaneet erilaisia rintamamiestalon eristysprojekteja. Osassa on eristetty vain yläpohja, kun taas osassa on eristetty seinät, alapohja, vino katto ja muu yläpohja. Tutustu referensseihin

Milloin kannattaa ryhtyä rintamiestalon eristämiseen sisäpuolelta?

Rintamamiestalon lisäeristys sisäpuolelle on suositeltavaa, kun saneeraat kotisi sisäpintoja. Purkaessasi rakenteen aina päärungolle asti on siinä yhteydessä järkevää tiputtaa vanhat eristeet huoneiston puolelle ja korvata nämä uusilla eristeillä. 

Päärungon sisäpuolelle voit asentaa 50-100mm paksun lisäkoolauksen ja täyttää koolausvälin eristeellä. Näin saat seinään lisää eristepaksuutta ja paremman eristys kyvyn säästämään lämmityskulujasi. 

Rintamiestalon lisäeristys sisäpuolelta ekoeriste puhalluvillaurakoitsijan toimesta

Lisäeristeen sisäpuolelle tulee aina asentaa ilmansulkukerros, jotta seinärakenne on ilmatiivis. Huomioithan lisäksi että materiaalikerrokset on suunniteltava niin, että rakenteen kosteustekninen toiminta ei häiriinny.

Rintamamiestalon seinä on alkuperäisenä rakenteena suunniteltu ”hengittäväksi” joka tarkoittaa että seinärakenne mahdollistaa kosteuden vapaan liikkumisen huoneiston puolelta ulkoilmaan ja toisinpäin. Uusi rakenne tulee suunnitella samalla tavoin.

Rintamamiestalon kellarin lisäristys

Rintamamiestalon kellarin lisäeristäminen sisäpuolelta voi tehdä energiatehokkuus näkökulmasta talostasi paremman, mutta usein tästä on enemmän haittaa kellari rakenteen toimivuudelle. Ongelmat johtuvat usein siitä, että materiaalikerrokset eivät tiiveytensä takia päästä kosteutta lävitse ja tästä johtuen puiset runkorakenteet alkavat homehtua. 

Kellarin seiniä lisäeristettäessä on kiinnitettävä huomiota myös siihen, että rintamiestalossasi olisi hyvä ilmanvaihtojärjestelmä, jottei maasta kellarin rakenteiden läpi mahdollisesti siirtyvä kosteus jää aiheuttamaan hajuhaittoja sisäilmaan. Suositeltavampi tapa eristää rintamiestalon kellaria on ulkopuolinen eristys. Tässä tapauksessa voit siis korvata kellarin ulkopuolista maa-ainesta tehokkaammalla eristemateriaalilla, esimerkiksi lecasoralla tai vaahtolasilla. Tämä toimenpide mahdollistaa myös kunnollisen salaoja järjestelmän asennuksen sekä sokkelin patolevyjen asennuksen, jolloin pystyt vähentämään kellarin seinien kostumisriskejä ja estämään kellarin sisäpuolisien rakenteiden homehtumista. 

Mikäli rintamamiestalon kellarin ulkopuolinen eristäminen on onnistunut et edes tarvitse seinien sisäpintojen verhoilua. Se voi aiheuttaa ongelmia seinien hitaan kuivumisen takia, joten sisäpintojen viimeistelyyn sopii tavallinen tasoitus tai peittäminen vesihöyryä läpäisevällä maalilla. Kellari kannattaa siis eristää ulkopuolelta aina kun se on mahdollista ja näin tehty rakenne takaa että talosi kestää ja voi hyvin. Väärin tehty rakenne voi puolestaan pilata talosi lisäksi myös terveystesi sisäilmaongelmien muodossa.

Rintamamiestalon ullakon lisäeristys

Kun ryhdyt rintamamiestalon ullakon lisäeristämiseen, sinun on huomioitava yläpohjan tuuletus. Yläpohjan rakenne vaatii tuuletusrakoja vesikatteen ja eristekerroksen välillä. Niiden on pysyttävä myös lämmöneristyksen jälkeen. Tästä syytä rintamamiestalon lisäeristys kohdistuu usein vain harjalla olevan ryömintätilan kohdalle. 

Yläpohjan vinojen sisäkattojen kohdalle ei oikein ole mitään tehtävissä ellei rakennetta muuteta huoneiston puolelta tai tehdä muutoksia vesikaton suuntaan. Vinojen sisäkattojen kohdalla nykyinen eriste täyttää siis jo sille varatun eristetilan, eikä rakenteessa ole tilaa lisäeristeelle.

Välipohjan lisäeristys

Välipohjan eli yläpohjan lisäeristys rintamamiestaloissa tarkoittaa usein kylmien sivuvinttien eristyksen parantamista.

Mikäli rintamamiestalosi kylmät vintit ovat puru pinnalla, eli että niitä ei ole otettu esimerkiksi varasto käyttöön tai laajennettu asuin käyttöön on nämä välipohjat silloin lisäeristettävissä. 

Rintamiestalon vintin lisäeristäminen ekoeriste puhalluvillaurakoitsijan toimesta

Sivuvintit ovat siis alakerran päällä ja näiden tilojen lisäeristämisen vähentää alakerran lämpöhukkaa. Suositeltava eristepaksuus on sama kuin yläpohjien kohdilla, eli tavoitellaan u-arvoa 0,09W/m2K.

USEIN KYSYTTYÄ RINTAMAMIESTALON ERISTÄMISESTÄ

Mikäli rintamamiestalosi vanha eriste on alkuperäistä purua, kunnollisesti asennettu, kuivaa ja käyttökelpoista ei sitä tarvitse poistaa. Edellinen asukas on voinut lisäeristää yläpohjan keskikolmiota tai välipohjia esimerkiksi mineraalivillalevyillä. Tässä tapauksessa suosittelemme poistamaan mineraalivillat vanhojen purujen päällä ja korvaamaan villalevyt esimerkiksi hengittävällä puukuitueristeellä. Puukuitueriste on samaa puuta kuin vanha puru, joten kosteustekninen toiminta on tuotteilla samanlaista.

Selluvilla on hengittävä eristemateriaali, eli se kykenee käsittelemään kosteutta. Mineraalivillalla tätä kosteuden käsittely kykyä ei ole. Tästä syystä selluvillaa voidaan asentaa mineraalivillan päälle, mutta mineraalivillaa ei saa asentaa selluvillan päälle.

Rintamamiestalon eristeissä ei perinteisesti käytetä höyrynsulkua. Ilmansulkukerros on sen sijaan erittäin tärkeä talosi toiminnan kannalta. Höyrynsulun tarkoitus on estää kosteuden liikkuminen sisäilmasta talon ulkoseinän eristyksiin, tätä ”kosteus-sulkua” käytetään siis ainoastaan mineraalivillojen kanssa, koska ulkoseinän eriste ei pysty tuota kosteutta käsittelemään.

Höyrynsulkukerroksella tarkoitetaan siis yleensä rakennetta jossa on muovinen rakennekerros eristeen sisäpuolella. Höyrynsulkumuovilla varustetuissa rakennuksissa koneellisen ilmanvaihdon pitää hoitaa sisäilman kosteuden poistaminen.

Rintamamiestalon rakenne on perinteisesti suunniteltu hengittäväksi, rakenteet pystyvät siis käsittelemään kosteutta. Vesihöyry voi siis vapaasti liikkua sisätiloista ulkoilmaan sekä myös ulkoilmasta sisätiloihin.

Tämän lisäksi painovoimainen ilmanvaihto tuo raikasta ulkoilmaa huoneiston sisätiloihin ja ohjaa poistuvan ilman sille suunniteltuja reittejä pitkin ulos rakennuksesta. Tässä kohtaa ilmansulkukerros astuu kuvioihin, sen tehtävänä on siis varmistaa että tuo raikas ulkoilma ei pääse kulkeutumaan väärästä paikasta esimerkiksi eristekerrosten lävitse. Korvausilman pitää siis tulla sieltä mistä se on suunniteltu, yleensä siis korvausilmaventtiileiden kautta.

Mikäli olet joskus tuntenut vedon tunnetta lattian ja seinän saumakohdassa on talossasi silloin ilmavuoto ja sieltä tulee siis korvausilmaa väärästä paikasta. Näissä ilmavuoto kohdissa voi kosteus päästä aiheuttamaan kosteusvaurioita. Rakenteet pitää siis olla aina tiiviitä ja seinät pitää korjata välittömästi, mikäli huomaat että ilma tulee rakenteen läpi.

Rintamamiestalot rakennettiin pääasiassa toisen maailmansodan jälkeen, 1940- ja 1950-luvuilla. Nämä talot suunniteltiin vastaamaan sodan jälkeisen asuntopulan tarpeisiin. Ne olivat tyyppitaloja, joiden piirustukset olivat vapaasti saatavilla kaikkien rakentajien käyttöön.



Referenssit

Featured image for “Puhallusvilla Riihimäki”

Puhallusvilla Riihimäki

Puhallusvilla Riihimäki – Yläpohjan eristäminen. Kyseessä oli eristeiden vaihto sekä yläpohjan uudelleen eristys. Puhallusvillan asennus omakotitalon yläpohjaan toteutettiin Hunton puhallusvillalla.…

Toni Salstola

Featured image for “Vaahtolasi Hamina”

Vaahtolasi Hamina

Vaahtolasi Hamina – rossipohjan kapillaarikatkon asennus. Haminassa sijaitsevan omakotitalon alapohjan mursketäyttö toteutetiin Foamit vaahtolasilla. Puhallettava murske toimitettiin työmaalle Ekoeristeen puhallusautolla,…

Toni Salstola

Featured image for “Puhallusvilla Vaasa”

Puhallusvilla Vaasa

Puhallusvilla Vaasa – ulkoseinien eristäminen. Puhallusvillan asennus omakotitalon ulkoseiniin toteutettiin Hunton puhallusvillalla. Ulkoseinän eristepaksuus oli 200mm ja käytetty asennustekniikka ontelopuhallus.…

Toni Salstola

Featured image for “Puhallusvilla Joensuu”

Puhallusvilla Joensuu

Puhallusvilla Joensuu – Yläpohjan eristäminen. Puhallusvillan asennus teollisuushallin yläpohjaan toteutettiin Knauf puhallusvillalla. Yläpohjan eristepaksuudeksi asensimme 50cm puhallusvillaa, jolla saavutettiin rakennusmääräysten…

Toni Salstola

Featured image for “Puhallusvilla Seinäjoki”

Puhallusvilla Seinäjoki

Puhallusvilla Seinäjoki – Yläpohjan eristäminen. Puhallusvillan asennus omakotitalon yläpohjaan toteutettiin Hunton puhallusvillalla. Yläpohjan eristepaksuudeksi asensimme 50cm puhallusvillaa, jolla saavutettiin rakennusmääräysten…

Toni Salstola

Featured image for “Puhallusvilla Oulu”

Puhallusvilla Oulu

Puhallusvilla Oulu – Yläpohjan eristäminen Puhallusvillan asennus omakotitalon yläpohjaan toteutettiin Hunton puhallusvillalla. Yläpohjan eristepaksuudeksi asensimme 50cm puhallusvillaa, jolla saavutettiin rakennusmääräysten…

Toni Salstola

EKOERISTE OY

Asennusyksikkömme sijaitsevat
Porvoossa ja Kouvolassa

Noutomyymälän osoite
Hemmintie 4
45720 Kuusankoski

Noutomyymälä
Avoinna arkisin 8-16
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Arviokäynti
=