Höyrynsulkumuovi
Höyrynsulkumuovi on lämmöneristeen sisäpuolelle asennettava ilmantiiveystuote, jonka tehtävänä on toimia ilmansulkuna sekä estää vesihöyryn pääsyn rakenteiden läpi.
Höyrynsulkumuovi soveltuu käytettäväksi erityisesti mineraalivillojen kuten lasivilla sekä
kivivilla tuotteiden kanssa.
Höyrynsulkumuovi hinta
Rullahinta = 68,30€/rll Neliöhinta = 1,26€/m2
Pyydä tarjous
Rullan neliömäärä:
Rullan leveys:
Rullan pituus:
Vesihöyrynläpäisevyys (sd):
Mikä höyrynsulkumuovi on?
Höyrynsulkumuovi on pääasiassa muovista tehty, ilmatiivis ja vesihöyryä läpäisemätön ilmantiiveystuote. Höyrynsulkumuovin tarkoitus on varmistaa, ettei talossa oleva kostea ja lämmin ilma tunkeudu katon ja seinien eristeisiin. Esimerkiksi kivi-tai lasivilla eristeiden kanssa käytetään höyrynsulkumuovia, koska eristemateriaali ei kykene käsittelemään kosteutta.
Höyrynsulkumuovi asennetaan eristeiden lämpimälle puolelle eli talon sisäpuolelle. Höyrynsulkumuovi kannattaa sijoittaa koolauksen verran seinän sisään lämpimälle puolelle, jotta siihen ei tulisi reikiä joka kerta, kun seinään hakataan nauloja, ruuvataan ruuveja tai kiinnitetään tauluja. Tämä koskee sekä uutta taloa että vanhan talon tiivistämistä.
Höyrynsulkumuovi on diffuusiotiivis
Höyrynsulkumuovi on diffuusiotiivis, joten se estää tehokkaasti nykyajan asumisesta syntyvän vesihöyryn pääsyn rakenteeseen. Kun käytetään riittävän korkean vesihöyryn vastuksen omaavaa tuotetta (höyrynsulkumuovin Sd-arvo on 40), voidaan puhua höyrynsulusta. Höyrynsulkumuovin tulee olla ehdottoman ilmatiivis, kuten kaikkien muidenkin ilmantiiveystuotteiden.
Höyrynsulkumuovin kanssa eristeenä käytetään lähes aina mineraalivillaa eli lasivillaa tai kivivillaa. Mineraalivillat eivät sido kosteutta, joten rakenne suunnitellaan niin, että sisäilmankosteus ei pääse rakenteisiin. Höyrynsulkumuovia käytettäessä rakenne kuivuu ainoastaan ulospäin, joten eristeen ulkopuolella olevan tuulensuojan diffuusiovastuksen tulee olla mahdollisimman pieni. Höyrynsulkumuovilla siis pidetään sisäilmankosteus poissa eristeistä ja estetään haitalliset ilmavuodot.
Voiko kesämökin tiivistää höyrynsulkumuovilla?
Kesämökin voi tiivistää höyrynsulkumuovilla sekä eristää mineraalivillalla, kun pidät rakennuksen ympäri vuoden lämpimänä. Mikäli kesämökki on lämmin vain osan vuodesta, siihen kannattaa asentaa hengittävä höyrynsulku eli ilmansulku sekä hengittävä lämmöneriste. Höyrynsulkumuovista voi aiheutua ongelmia, kun mökissä on sisällä kylmempää kuin ulkopuolella. Kosteus liikkuu lämpimästä kohti kylmempää, jolloin kosteus alkaa siirtyä ulkoilmasta rakenteisiin ja voi tiivistyä höyrynsulkumuovin pintaan. Sama ilmiö tapahtuu myös omakotitaloissa sekä muissakin rakenteissa. Sisäilman viilentäminen koneellisesti lisää kosteuden liikettä ulkoilmasta sisälle päin, koska lämpötilaero kasvaa sisäilman jäähtyessä.
Muutamat kesäiset hellepäivät eivät kuitenkaan ehdi kastella rakenteita, mutta oikeanlaisella käytöllä höyrynsulkumuovilla tiivistetty kesämökki kestää terveenä vuodesta toiseen.
Höyrynsulkumuovi täyttää ilmantiiveystuotteilta vaaditun 5:1 vaatimuksen
Höyrynsulkumuovi täyttää ilmantiiveystuotteilta vaaditun 5:1 vaatimuksen. Ilmantiiveystuotteiden 5:1 vaatimus tarkoittaa, että huoneilmasta pääsee viisikertaa vähemmän kosteutta eristeisiin, kuin eristeiden ulkopuolella oleva tuulensuojalevy luovuttaa ulkoilmaan.
Höyrynsulkumuovi ei salli kosteuden liikkua vapaasti ilmantiiveyskerroksen läpi, toisin kuin esimerkiksi ilmansulkukangas, joka säätelee vesihöyryn liikkumista vuodenaikojen mukaan. Höyrynsulkumuovi voidaan korvata esimerkiksi verkkovahvistetulla ilmansulkupaperilla, kun ilmantiiveyskerroksesta halutaan tehdä hengittävä ja ympärivuoden vesihöyryä läpäisevä.
Höyrynsulkumuovi on valikoimissamme olevista ilmantiiveystuotteista erityisesti mineraalivilloille suunnattu ilmantiiveystuote.
Höyrynsulkumuovin asennus eli mihin väliin höyrynsulkumuovi oikein laitetaan?
Höyrynsulkumuovi asennetaan eristeiden lämpimälle puolelle eli talon sisäpuolelle. Höyrynsulkumuovi kannattaa sijoittaa koolauksen verran seinän sisään lämpimälle puolelle, jotta siihen ei tulisi reikiä joka kerta, kun seinään hakataan nauloja, ruuvataan ruuveja tai kiinnitetään tauluja. Tämä koskee sekä uutta taloa että vanhan remontointia.
Mikäli mahdollista, niin saumakohdat tulee sijoittaa koolauksien väliin, jolloin saumakohdan teippi on puristuksissa koolauspuiden välissä. Saumakohtien tiivistysteippaukset suositellaan toteutettavaksi ilmantiiveystuotteen molemmilta puolilta, mikäli mahdollista.
Yläpohjan tiivistäminen
Uudisrakennuskohteissa yläpohjan tiivistäminen aloitetaan läpivientikaulusten asentamisella. Talotekniikan ja LVI-putkien ympärille tulevat läpivientikaulukset nostetaan höyrynsulkumuovin korkeuden yläpuolelle niin, että saat myöhemmin asennettua tiivistyskauluksen höyrynsulun yläpuolelta. Kun höyrynsulkumuovi on asennettu paikalleen, voit viimeistellä läpivientien tiivistykset vielä rakennuksen sisäpuolelta teippaamalla läpiviennin ympärykset tiivystysteipillä. Tässä kohtaa ei liika huolellisuus ole pahaksi.
Yläpohjan osalta höyrynsulkumuovi asennetaan rypyttömästi ja mahdollisimman leveinä kaistaleina, jotta tiivistettävien saumojen määrä olisi mahdollisimman pieni. Höyrynsulkumuovi kiinnitetään nitomalla ja hakaset asennetaan noin 15 cm:n välein. Jatkos- ja liitoskohdissa seuraava vuota limitetään yläpohjassa noin 30cm edellisen päälle. Vuodat tiivistetään toisiinsa teippaamalla saumakohdat molemmin puolin, mikäli mahdollista. Huomioithan myös, että yläpohjan ja seinien saumakohdat tulevat ilmatiiviiksi. Ennen tiivistystä pinnat puhdistetaan huolella pölystä kuivalla liinalla tai harjalla.
Me Ekoeristeellä käytämme saumojen tiivistyksiin esimerkiksi Tescon Vana teippiä, se on laadukas ja tutkitusti pitävä tuote. Tiivistysteippi asennetaan höyrynsulkumuovin liitoskohtaan niin, että tiivistettävä sauma kulkee teipin keskellä. Teippi katkaistaan saksilla tai mattoveitsellä leikkaamalla ja painellaan tiiviisti alustaansa. Teipin alle ei saa jäädä ilmataskuja. Höyrynsulkumuovi venyy helposti, joten sitä emme suosittele rakenteisiin, joissa puhallusvilla asennetaan ontelopuhalluksena.
Ulkoseinien tiivistäminen
Ulkoseinien osalta höyrynsulkumuovi asennetaan kuten yläpohjissa, rypyttömästi ja mahdollisimman leveinä kaistaleina, jotta tiivistettävien saumojen määrä olisi mahdollisimman pieni. Höyrynsulkumuovi kiinnitetään nitomalla ja hakaset asennetaan noin 15 cm:n välein. Jatkos- ja liitoskohdissa seuraava vuota limitetään noin 15 cm edellisen päälle.
Vuodat tiivistetään toisiinsa teippaamalla saumakohdat molemmin puolin, mikäli mahdollista. Huomioithan myös, että seinien, yläpohjan sekä alapohjan saumakohdat tulevat ilmatiiviiksi. Ennen tiivistystä pinnat puhdistetaan huolella pölystä kuivalla liinalla tai harjalla. Tiivistysteippi asennetaan höyrynsulkumuovin liitoskohtaan niin, että tiivistettävä sauma kulkee teipin keskellä. Teippi katkaistaan saksilla tai mattoveitsellä leikkaamalla ja painellaan tiiviisti alustaansa. Teipin alle ei saa jäädä ilmataskuja.
Kiinnitä erityistä huomiota rakennuksen nurkkien ja alapohjan sekä yläpohjan liitoskohtien tiivistämisessä. Höyrynsulkumuovi venyy helposti, joten sitä emme suosittele seinärakenteisiin, joissa puhallusvilla asennetaan ontelopuhalluksena.
Alapohjan tiivistäminen
Alapohjan osalta höyrynsulkumuovi asennetaan kuten yläpohjaan ja seinille, rypyttömästi sekä mahdollisimman leveinä kaistaleina, jotta tiivistettävien saumojen määrä olisi mahdollisimman pieni. Höyrynsulkumuovi kiinnitetään nitomalla ja hakaset asennetaan noin 15 cm:n välein. Jatkos- ja liitoskohdissa seuraava vuota limitetään noin 30 cm edellisen päälle. Vuodat tiivistetään toisiinsa teippaamalla saumakohdat molemmin puolin, mikäli mahdollista. Huomioithan myös, että alapohjan ja seinien saumakohdat tulevat ilmatiiviiksi.
Ennen tiivistystä pinnat puhdistetaan huolella pölystä kuivalla liinalla tai harjalla. Tiivistysteippi asennetaan höyrynsulkumuovin liitoskohtaan niin, että tiivistettävä sauma kulkee teipin keskellä. Teippi katkaistaan saksilla tai mattoveitsellä leikkaamalla ja painellaan tiiviisti alustaansa. Teipin alle ei saa jäädä ilmataskuja. Kiinnitä erityistä huomiota alapohjan ja seinien liitoskohtien tiivistämisessä.